Kukláči prerušili rockový festival v Svätom Jure

02.06.2003 Celý región

1. júna (TASR) - Víkendový hudobný festival Svätojurský rámus zmarili kukláči. Pre TASR to dnes potvrdil jeho hlavný organizátor Maroš Bača.\r\n\r\nPodľa neho as...
1. júna (TASR) - Víkendový hudobný festival Svätojurský rámus zmarili kukláči. Pre TASR to dnes potvrdil jeho hlavný organizátor Maroš Bača.

Podľa neho asi sto kukláčov a policajtov prišlo na 25 autách a vtrhlo do areálu podujatia v piatok po 22. hodine, kde bolo vyše 1300 divákov a prichádzali ďalší návštevníci. Koncert s potrebnými povoleniami prebiehal v pohode, nebol žiaden incident.

\"Akurát hrala Zóna A, keď kukláči začali robiť raziu. Členovia pripravenej českej kapely Švihadlo to komentovali, že niečo podobné ešte nezažili, \" konštatuje Bača. Keď sa predstavil policajtom ako hlavný organizátor a žiadal vysvetlenie alebo stretnutie s veliteľom zásahu, dostalo sa mu odpovede: \"Lež a drž hubu, nebudeme sa s tebou baviť. \" Keď som sa postavil, šľahli ma o zem, povedal.

Ani na koncerte prítomný primátor Svätého Jura Alexander Achberger sa od policajtov nedozvedel nič konkrétne. \"Odmietli mi uviesť veliteľa zásahu, \" potvrdil primátor pre TASR. Ako sa neskôr dozvedel, vraj nehľadali drogy, ale nejaké osoby. V každom prípade sa bude na Ministerstve vnútra SR o tento prípad zaujímať.

\"Boli sme prekvapení, že naši organizátori sa púšťajú do takéhoto náročného podujatia s bohatým programom, \" ocenil Achberber snaženie občianskeho združenia Ateliér. Vraj takýto zásah im isto nedodá odvahu pokračovať v organizovaní festivalu.

Na sobotňajší program, ktorý sa skončil dnes asi o štvrtej hodine, a bol podľa Baču kvalitnejší ako v prvý deň, prišlo iba 400 divákov. Vraj sa báli a niektorých nechceli pustiť rodičia. Kvôli nízkej návštevnosti majú organizátori festivalu stratu asi 200 000 korún.

\"Ja sa pýtam, či takto štát podporuje kultúru. Mimochodom ten zásah musel byť veľmi drahá záležitosť, samozrejme z našich daní, \" dodal Bača.

Poznámka:
Fotoreportér SME online bol prítomný počas zásahu na koncerte v Svätom Jure - zajtra vydáme unikátnu fotoreportáž.
 

Vyberte región